14.2.2022
Viime vuonna yrityskaupoissa rikottiin ennätyksiä sekä määrässä että arvossa lähes kaikilla mittareilla mitattuna. Valuaatio on yrityskaupan kuuma aihe ja valuaatioissa ollaan huipputasolla etenkin teknologiasektorilla.
Arvonmäärityksessä käytetään usein ebitda-kerrointa, jonka mediaani tekniikka- media- ja telecom-alojen 5-500 miljoonan yrityskaupoissa EMEA-alueella oli 12,2x ajanjaksolla 2019-2020 ja 14,2x ajanjaksolla 2020-2021.
Tällä hetkellä ebitda-kerroin on monelle ostajalle korkea. Etenkin listatun yhtiön voi olla vaikea perustella hallitukselle, miksi pienestä yrityksestä kannattaa maksaa oman yhtiön arvostusta korkeampi hinta. Kauppa on kuitenkin mahdollinen, jos ostettava yritys on synergisesti tärkeä.
Kuumilla toimialoilla kertoimet ovat keskimäärin korkeampia, kun moni yritys hakee vahvaa kasvua. Esimerkiksi tietoturva, jossain määrin fintech, ruuanjakelun last mile -osuus palveluineen, tietoliikenneyhteydet ja erityisesti valokuitu siihen liittyvine palveluineen ovat haluttuja toimialoja.
Bisnesmallilla on merkitystä valuaatioon
Kun liiketoiminta tuottaa jatkuvaa tuloa (recurring revenue), yrityksen arvostus on korkeampi kuin projektiluonteisessa toiminnassa. Esimerkiksi tilitoimisto laskuttaa sopimuspohjaisesti toistuvasti, joten ostajan on helppo arvioida tuotot tulevaisuudessa. Samankokoisen projektitalon tulovirran ennustettavuus on heikompi ja arvostus siksi yleensä alempi.
Bisnesmallin lisäksi ostettavan yrityksen koko vaikuttaa arvostukseen. Ihan pieniä yrityksiä ei kannata ostaa, koska due diligence -selvityksestä ja integraatiosta tuleva kulu on liian iso.
Arvostukseen vaikuttavia tekijöitä on useita muitakin. Valuaatio on monen tekijän summa.
Listautumiset nostavat arvoa
Uusi ilmiö markkinoilla on se, että listautumiset nostavat arvoa. Yritykset ovat saaneet listautumisessa paremman hinnan kuin mitä pääomasijoittaja pystyy tarjoamaan. Teknologiayhtiöiden listautumiset ovat viime vuonna olleet onnistuneita. Esimerkiksi Lemonsoftin listautumisanti ylimerkittiin moninkertaisesti.
Ruotsissa listataan pienempiäkin yhtiöitä ja tällä hetkellä First North hakee aktiivisesti Suomesta yrityksiä listautumaan.
Korkomuutokset saattavat vaikuttaa
Tällä hetkellä korkojen kehitys on yrityksen arvonmäärityksessä ja kauppojen määrän kehityksessä iso kysymysmerkki. Vaikka korkojen nousu ei heti vaikuttaisi yrityskauppojen arvostuksiin, se näkyy osakemarkkinoilla. Sen seurannaisvaikutuksena korkotaso heijastuisi myös yrityskauppoihin.
Korkospekulaatiot eivät vielä ole näkyneet valuaatioissa eivätkä toteutuneissa kaupoissa. Valuaatiot sen sijaan voivat pysyä nykyisellä huipputasolla jonkin aikaa, sillä pääomasijoittajilla on huomattavan paljon rahaa rahastoissa ja hyviä sijoituskohteita on edelleen niukasti. Myös se, jos teknologiayhtiöiden listautumiset onnistuvat hyvin jatkossakin, vaikuttaa valuaatioihin positiivisesti.
Mikäli haluat tietää yrityksenne arvon, ota meihin yhteyttä.
Veloitukseton konsultaatio
Lisää luettavaa
Yrityksestä luopuminen menee tunteisiin
Mika Lähteenmäki nostaa yrityskauppaprosessissa arvokkaimmaksi asiaksi neuvonantajalta saamansa henkilökohtaisen tuen prosessin aikana ja sen jälkeen. Vaikka hän oli valmistautunut myyntiin, luopuminen oli henkisesti kova paikka.
Miten korona on vaikuttanut IT-alan yrityskauppoihin?
Hyvillä yrityksillä on kysyntää Monet odottivat pandemian alkaessa, että IT-toimialan yrityskauppamarkkinat muuttuvat myyjän markkinoista ostajan...